Gezonde eierkoeken

Bakken met een intolerantie voor fructose is niet zo simpel. In de meeste baksels zitten geraffineerde suikers en via de healthy way worden er vaak natuurlijke suikers gebruikt zoals honing, fruit of dadels. Zoeken naar een geschikt recept is dus best een uitdaging. Maar dat maakt bakken ook weer extra leuk, zeker als je uiteindelijk iets vindt wat wél kan en lekker is. Vandaag maak ik gezonde eierkoeken, zonder fructose, zonder lactose en ook zonder tarwe! Ja, ze zijn zelfs glutenvrij 🙂

Ingrediënten: 12 stuks – 30 minuten

  • 4 eieren
  • 200 gram amandelmeel
  • 8 eetlepels rijststroop
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Citroenrasp
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 175 graden. Ik maak gebruik van een heteluchtoven. Mix vervolgens de eieren  samen met de rijststroop 10 minuten.  Zorg dat de eieren stijf en luchtig zijn geklopt.

Rijststroop heeft een lage zoetkracht. Dit betekent dat je voor 1 eetlepel suiker minimaal 4 eetlepels rijststroop moet toevoegen om dezelfde zoetkracht te krijgen. Schrik dus niet van de hoeveelheden die ik soms gebruik!

Mocht je nu niet allergisch zijn voor fructose dan zou je ook 2 eetlepels agavesiroop kunnen gebruiken (smaakt een stuk zoeter). Daarnaast zou je in plaats van de rijststroop ook stevia kunnen gebruiken. In dat geval zou ik je 4 eetlepels aanraden.

Stap 2: Was de citroen voordat je hem gaat gebruiken en rasp vervolgens de schil  door het mengsel.

Stap 3: Voeg het amandelmeel, het bakpoeder en het snufje zout toe aan het mengsel en schep door.

Stap 4: Leg bakpapier op de bakplaat. Schep met een ijsschep of grote lepel 12 hoopjes op de bakplaat. Houd er rekening mee dat de eierkoeken door het bakken een stukje uitzetten.

Stap 5: Bak de eierkoeken gedurende 10 tot 12 minuten goudbruin.

Laat de eierkoeken even afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt. Het kan verleidelijk zijn even te moeten wachten met proeven, i know the struggle. Tip: deze luchtige lekkernij is overigens een kanjer voor kids, dus nog een reden om ze te proberen!

gezonde eierkoek

Succes met bakken & smullen!

Liefs, Juliette

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s